2015 Noorwegen dag 06

16/8/15: Spitterstülen – Glitterheim

Het eerste deel van deze pittige tocht lopen we nog met z’n allen samen. Na een uurtje stappen splitsen onze wegen en gaan Benny en Stefan verder langs de pas die wat minder hoog is dan de top die we gaan beklimmen.
Aanvankelijk gaat het nog geleidelijk omhoog, maar na het oversteken van een rivier komen we al gauw aan de voet van waar de Glittertinden echt begint. We zwoegen ons naar boven via een steil pad waar je bij momenten bijna op handen en voeten kan klimmen. Waar het in begin nog bewolkt is en de top in mist gehuld lijkt, klaart het weer na verloop op  en schijnt de zon. We komen onderwegen een koppeltje tegen dat voortijdig terugkeert. Verderop kruisen we twee jonge vrouwen die er nog erg fris uitzien om al op de top te zijn geweest. Maar misschien zijn ze gewoon in topvorm?


Als we na een paar honderd meter omkijken ontspint zich voor ons een prachtig landschap met geweldige vergezichten. Dit wordt alleen maar mooier naargelang we hogerop gaan.
Naargelang we de top naderen, wordt het koeler en neemt de windsnelheid toe. We doen onze handschoenen aan. Eigenlijk al wat te laat, want onze handen zijn al serieus verkleumd. Bijna aan de top komen we in een sneeuwveld. De sneeuw ligt dik, op een hoop geblazen daar de krachtige wind. Eénmaal op de top is het echt ijzig koud. Maar God! Wat een prachtige vergezichten! We overschouwen heel Jotunheimen. Je kan zien vanwaar we zijn gekomen en we proberen uit te zoeken waar onze aankomstplaats van die avond zich bevindt.
Op de top arriveert ook juist een Duits koppel en 2 jonge meiden die – om een foto te nemen – vervaarlijk dicht bij de rand van het sneeuwveld gaan staan. Het is niet denkbeeldig dat de sneeuw afbreekt en ze naar beneden storten… Gelukkig gebeurt dit niet en we nemen van elkaar foto’s om aan het thuisfront te tonen.
Na even genieten, maar ook omdat het echt wel koud is om lang stil te staan, vervolgen we onze weg, nu redelijk steil naar beneden, waarbij we bij momenten gebruik maken van de sneeuw om zeer snel vooruit te komen. Langs deze zijde van de berg ligt er een pak meer dan aan de andere.
Na verloop van tijd komen we in een rotsachtig landschap terecht waar het  - mede door de harde wind – niet gemakkelijk is om recht te blijven. Aangezien het al een stuk in de middag is, zoeken we een schuilplaats achter een opeengestapelde hoop stenen en eten gauw wat. Het is te koud om lang te blijven hangen en snel vervolgen we onze route over het moeilijke terrein.
Na enige tijd neemt de wind af en is het ook minder koud. Rond 16h00 arriveren we in Glitterheim, waar we worden verwelkomd door Stefan en Benny. Via hun route, waren ze al een uur voor ons aangekomen. Ook zij hebben 600 meter lager veel wind gehad.
Het hotel waar we zitten heeft geen verlichting in de kamer, maar vanuit de eetkamer heb je rondom een prachtig zicht op de omgeving. We worden bediend door schoon volk, het eten en de drank smaakt ons geweldig.

Navigatie